web site builder


WASBAAR  HERBRUIKBAAR  MAANDVERBAND

ontwerp en ontwikkeling door PADPOWER.org.

Vervaardigd in AFRIKA door lokale ondernemers.

KWALITEIT en GEBRUIKSCOMFORT door gebruik van hoogwaardig textiel en perfecte afwerking.

KWALITEIT  GEBRUIKSCOMFORT

-

Het maandverband is opgebouwd uit 3 lagen.
De bovenlaag is een Afrikaanse katoenen designstof.

De binnenlagen zijn sterk absorberende kunstvezel.

De onderlaag is licht, waterdicht en ademend.


VERANTWOORD

-

Het maandverband beantwoordt een nood: veel meisjes missen 1 week school per maand, vrouwen kunnen niet werken tijdens de menstruatie, ...

Het is ecologisch: het vervangt tonnen wegwerpverband, het verbruikt minder water dan katoenen maandverbanden, zowel in de grondstoffenproductie als bij het wassen.

2762

LOON NAAR WERK

-

De maandverbanden worden geproduceerd door kleine lokale ondernemers, naaiateliers of opleidingscentra.

Butterfly/Papilio zorgt voor opleiding, marketing, voorfinanciering, logistiek en kwaliteitscontrole.

Er wordt gewaakt over een goed loon naar werk. 

EDUCATIEF LUIK

-

Het maakt sexualiteit en hygiene bespreekbaar.Het begin,  GAMBIA.

In 1996 maakt Hanne DECLOEDT een reis naar Gambia, de geuren en kleuren blijven hangen, de beelden op haar netvlies gebrand.
Eind 2014 bezoek ze opnieuw Gambia. Wat een verschil:  de bevolking lijkt wel vervijfvoudigd, de rook van de vele houtvuurtjes grijpt naar de keel… en waar is het woud?

De bevolking lijdt en velen moeten moeite doen om de eindjes aan elkaar te knopen.  Maar de mensen zijn nog even hartelijk en goedgezind. Ze ontmoet Alpha en zijn gezin. Op het einde van onze vakantie vraagt hij bescheiden of het misschien mogelijk zou zijn tweedehands kinderschoenen en een schooltas op te sturen voor dochter Adama.  Thuisgekomen doe ze, zoals zovelen, wat beloofd is, maar het wringt. Vanuit België tweedehands goederen opsturen, daar komt niemand echt mee vooruit.

En zo start haar zoektocht: zijn er duurzamere oplossingen, welke noden hebben de mensen, wat is duurzame ontwikkeling, wat kan impact hebben op het dagelijkse leven.
Er passeren héél veel ideeën en plots heeft zij het: vanuit haar eigen noden en ervaring: wasbaar maandverband.

" Eind 2015 begint het idee te rijpen en ga ik dieper en dieper graven naar informatie.  Ik volg blogs en lees lijvige rapporten van Wateraid, United Nations, Oxfam…  Ik benader iemand die al 10 jaar met Gambianen samenwerkt, met de vraag of ze eens wil polsen of er nood is aan wasbaar maandverband.  Zij kent een groep meisjes die een naaiopleiding volgt in een educatiecentrum.  Het product wordt voorgesteld; eerst volgt wat gegiechel maar daarna is de interesse groot en blijven ze vragen stellen.
Bij verdere navraag blijkt dat meisjes soms niet naar school gaan tijdens hun menstruatie, of vrouwen niet uit werken gaan,  omdat wegwerpmaandverband te duur is. (bijna 1€ per pakje van 10)  

Er begint een intense zoektocht naar de juiste materialen. Ik verzamel wasbare pads van over de hele wereld, maak ze open en onderzoek welke materialen gebruikt werden. Vele ontwerpen volgen, de één al beter dan de ander. En uiteraard test ik alles zelf uit. Ik stuur mijn patronen, stap-voor-stap-handleiding en materialen. Door een misverstand belandt de doos bij Omar i.p.v. in het educatiecentrum. Een geluk bij een ongeluk: de familie blijkt ook geïnteresseerd en Omar is een meesterkleermaker! Een tweede doos gestuurd en het educatiecentrum kan ook aan de slag. "


Project  Mille 16,    CAMEROON

In het voorjaar 2017 bezoek ik HONORINE en haar kruidenierswinkel.  Haar begeleider Doris NGUM heeft een ambitieus project waarbij ze een achtergestelde wijk van Buea, met veel tienermoeders, criminaliteit en kansarmoede, wil opwaarderen.  Ik stel er de maandverbanden van Hanne DECLOEDT voor aan haar pupillen en aan enkele medische expats.  Iedereen is laaiend enthousiast.  Claudine AHEN bijt zich in het project. Ondanks een aftandse naaimachine is het eerste resultaat belovend.  Mr EBOUTS, een professionele kleermaker, leent haar een betere elektrische machine en begeleidt haar in de afstelling.
De tweede reeks maandverbanden is bijna perfect.  Ze probeert ook eigen toetsen: een dubbele absorberende laag.  Het maandverband lijkt haar te dun, onterecht  Ondertussen weet ze dat de dunne microvezel ruim opsloprt, meer dan een dikkere katoenen laag.

In dezelfde periode is Asha Derumeaux, als stageproject HOWEST,  een productie gestart in een school op 5 uur van Buea.  We delen onze ervaringen en ook daar is het enthousiasme en de vraag groot.

Het starterspakket dat ik meenam is op.   Ook in België is de waterdichte stof, een eindereeks, op.  Samen met Hanne gaan we op zoek naar een vervanging.  We leggen onze eisen heel hoog.  Afrika verdient dit.  In België vinden we de know-how.  De katoenen bovenlaag vinden we lokaal.

Najaar 2017: Het project kan gelanceerd worden.  Stof voor 20.000 maandverbanden wordt klaargemaakt en voorgewassen.  Transport moet gevonden worden.  Na het kennismakingpakket komt nu het serieuze werk.


Enthousiasme bij de voorstelling van de pads in Cameroon.

Claudine aan de slag in het naaiatelier van Mr. Ebouts.